Kolagen aktywny biologicznie w kosmetykach, działanie kolagenu
Nazwa kolagen pochodzi z języka greckiego [gr. kólla ‘klej’, génos ‘ród’, ‘pochodzenie’]. Kolagen jako białko wykazujące powyższe cechy znany był już w starożytności. Wraz z rozwojem metod poznawczych i biotechnologii, od lat 70. XX wieku nastąpił znaczny dynamizm w poznaniu zarówno budowy, jak i funkcji tego białka. Wykazano, iż jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu kręgowców. Poza kolagen nie jest wytwarzany.
Kolagen jest białkiem zwierzęcym, w tym także ludzkim, które jest podstawowym składnikiem włóknistej tkanki łącznej i materiałem budulcowym skóry. Wewnętrzną strukturę skóry często porównuje się do sprężystego rusztowania lub sieci utkanej z włókien kolagenowych. Kolagen w tkance łącznej występuje w połączeniu z innymi białkami (elastyną) i mukopolisacharydami (kwasem hialuronowym). Budowa ta znana jako proteoglikan nadaje skórze odpowiednią elastyczność i napięcie, jak również podtrzymuje zewnętrzne warstwy skóry, spełniając równocześnie funkcję łącznika naskórka ze skórą właściwą. Odpowiada on również za utrzymanie na właściwym poziomie nawilżenia skóry. Prawie 75% suchej masy tkanki łącznej składa się z kolagenu, przy czym przeważnie kolagenu rodzaju I i III.Kolagen jest makrocząsteczką białkową, utworzoną z trzech łańcuchów polipeptydowych zwiniętych wokół siebie w postaci prawoskrętnej super helisy - potrójnej helisy. Pojedynczy łańcuch zawiera około 1000 reszt aminokwasowych, przy czym ich skład ilościowy zależy od rodzaju i wieku tkanki, w której występują. Głównymi aminokwasami są: Prolina, Arginina i Lizyna. Co trzeci aminokwas w łańcuchu stanowi Glicyna. Łańcuchy zawierają również Hydroxyprolinę, która jest charakterystycznym aminokwasem kolagenu warunkującym jego stabilność termiczną.
Dotychczas zidentyfikowano kilkanaście typów kolagenu. Różnią się one rodzajem podjednostek, nieco składem aminokwasowym oraz zdolnością tworzenia określonych włókien.
Proces starzenia się skóry
Około 20 do 40% wody obecnej w organizmie ludzkim jest zawarte w skórze. Jej główna część 70% jest związana właśnie przez kolagen. Młody kolagen otrzymywany w organizmie przez fibroblasty w wyniku bezpośredniej biosyntezy odpowiedzialny jest za utrzymanie wody w skórze na właściwym poziomie.
Kolagen wiąże wodę tym intensywniej im jest mniej usieciowany. 1 g białka może związać od 1 do 10 g wody.
Proces starzenia się skóry jest postępującym przekształcaniem się kolagenu w wyniku reakcji sieciowania oraz powstawania form białka posiadającego mniejszą zdolność do zatrzymywania wody.
Zmiany właściwości fizycznych oraz chemicznych włókien kolagenowych zachodzące wskutek starzenia się są bardzo wyraźne. Najbardziej widocznym objawem tych zmian jest pojawianie sie zmarszczek, suchość skóry oraz utrata jej jędrności i sprężystości.
Kolagen w kosmetykach
Kolagen jest jednym z najważniejszych oraz najcenniejszych wielkocząsteczkowych białek używanych w przemyśle kosmetycznym.
Za najcenniejszy w działaniu kosmetycznym uważa się kolagen III, znany również jako “kolagen natywny” lub tropokolagen. Jego bioaktywność jest uwarunkowana nienaruszoną potrójna helisą, którą możemy obserwować w Uwodnionym Bioaktywnym Kolagenie (HBC).
Oczyszczony kolagen stosowany w kosmetykach jest jednym z najmniej immunogennych dla ludzkiej skóry składników białkowych (z punktu widzenia biologicznego jest on najlepiej tolerowanym białkiem przy stosowaniu zewnętrznym).
Kolagen ma znakomite działanie przeciwzmarszczkowe i nawilżające. Ponadto, jest on doskonałym środkiem błonotwórczym. Po zastosowaniu na skórze tworzy hydrofilowy film zapobiegający utracie wody. Stanowi także ochronną barierę dla skóry i włosów przeciw anionowym surfaktantom (szamponom, mydłom, etc.). Białkowe preparaty widocznie redukują ich drażniące właściwości oraz zapobiegają przesuszeniu skóry.
Opatentowana metoda pozyskiwania Uwodnionego Bioaktywnego Kolagenu (HBC - Hydrate Bioactive Collagen)
Wszystkie powszechnie stosowane i jak dotąd poznane metody otrzymywania kolagenu oparte były na procesie ekstrakcji z jej rozmaitymi modyfikacjami.
3-Helisa jest pierwszą i jedyną firmą, która opierając się na patencie nr P190737 zatytułowanym ”Sposób otrzymywania kolagenu biologicznie aktywnego ze skór ryb łososiowatych” udoskonaliła proces hydratacji, który pozwolił otrzymać morski Uwodniony Bioaktywny Kolagen HBC. Warto nadmienić, iż hydratacja (wodochłonność) nie ma nic wspólnego z ekstrakcją, nie jest również jej elementem.
Badania wykazały, że ekstrakcja prowadzi do uszkodzenia podstawowej jednostki strukturalnej kolagenu. W rezultacie proces ekstrakcji prowadzi do degradacji kolagenu co skutkuje otrzymaniem polipeptydów oraz pojedynczych aminokwasów. Ze znanych źródeł naukowych z zakresu medycyny i chemii bioorganicznej wiemy, że hydratacja jako metoda nie była do tej pory stosowana do pozyskiwania kolagenu o niezmienionej strukturze włókien podstawowych tzn. bioaktywnego kolagenu.
Reasumując, doskonałość morskiego Uwodnionego Bioaktywnego Kolagenu HBC produkowanego przez firmę 3-Helisa wynika z metody jego pozyskiwania w wyniku hydratacji, procesu nienaruszającego potrójnej helisy, która jest kluczem do wyjątkowego kosmetologicznego działania HBC.